-Vi jobber politisk for snarest å få på plass en kompensasjonsordning for oljepionerer som har blitt skadet av helsefarlige stoffer, sier nestleder Lill-Heidi Bakkerud i IE&FLT på et åpent møte for oljepionerer i Stavanger.
Det er snart halvannet år siden Riise-kommisjonen anbefalte en kompensasjonsordning for oljepionerer som kan ha mulig skade etter eksponering av helsefarlige stoffer. Industri Energi har foreslått at oljepionerene får samme kompensasjonsordning som nordsjødykkerne og bedt om rask saksbehandling i Stortinget.
Denne uka ble det arrangert et møte ved Oljemuseet i Stavanger der cirka 30 helseskadde oljepionerer deltok, sammen med oljeforbundene IE&FLT og Safe. Flere av pionerne fortalte rystende historier om hvordan de ble utsatt for dårlige arbeidsforhold og hvordan de senere har fått alvorlige helseskader av offshorejobben.
Tord Lillehavn, IE&FLT-medlem med 32 års offshoreerfaring fra Smedvig og Seadrill, var en av initiativtakerne til møtet. Han sier det er på tide å igjen få oppmerksomhet på oljepionersaken.
-Vi fikk i stand dette møtet nettopp for å få fokus på saken. Det trengs for å få fortgang på prosessen om en kompensasjonsordning for oljepionerene, sier Lillehavn.
Trenger en felles plan
Lill-Heidi Bakkerud, nestleder i IE&FLT med hovedansvar for HMS, samt olje- og gassrelaterte saker, deltok på møtet.
– Det er positivt at initiativtakerne har lykkes med å samle både pionerer og forbundene til et slikt møte. Sånn kan vi legge en felles plan. Det vil øke sjansen for å få gjennomslag for våre krav, sier Bakkerud.
Hun forsikrer at IE&FLT jobber aktivt opp mot det politiske miljøet for å få på plass en kompensasjonsordning for oljepionerene.
Les mer om kravene IE&FLT stiller til en kompensasjonsordning.
Må på politikernes bord
Det er spesialrådgiver Arild Theimann i IE&FLT som har ansvaret for den politiske oppfølgingen av oljepionersaken.
-Det er nødvendig å få denne saken fra embetsverket til politikernes bord. Og vi må forklare politikerne hvorfor det trengs en kompensasjonsordning nettopp for oljearbeiderne.
– Vi må få forståelse for at det er helt særegne forhold ved å jobbe offshore, særlig i pionertiden. Da var ikke arbeidsmiljøet kartlagt, det manglet kunnskap om mulig helserisiko og generelt sett var mye av aktiviteten nærmest eksperimentell, sier Theimann.
Han opplyser at forbundet allerede 12. april skal ha møte om denne saken med den politiske ledelsen i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, ved statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø (Ap).