– Vi har vært i tett dialog med både regjering og Storting for å få på plass en kompensasjonsordning for oljepionerene. Det er positivt at regjeringen er tydelig på at oljepionerene skal få en erstatning de har krav på. Det haster, sier forbundsleder Frode Alfheim i Forbundet Styrke.
Det kom frem i regjeringens forslag til statsbudsjettet at de har vurdert forslag om etablering av en særskilt kompensasjonsordning for tidligere oljearbeidere.
Videre vil regjeringen komme tilbake til Stortinget med en endelig vurdering av om det bør etableres en egen kompensasjonsordning for denne gruppen, og eventuelt hvordan den bør utformes.
Mange oljepionerer har fortalt om rystende historier om hvordan de ble utsatt for dårlige arbeidsforhold under tidligere faser av oljebransjen i Norge, og hvordan de senere har fått alvorlige helseskader av offshorejobben.
– Flere har blitt syke som følge av arbeidet, og flere har gått bort. Derfor haster det, sier Alfheim og legger til:
– Det er mange som bidratt til at vi har kommet dit vi er. Sammen med dem vil vi fortsette å følge saken tett, i dialog med både regjering og Storting.
Kjempet over tid
Forbundet Styrke har over tid jobbet med å få på plass en kompensasjonsordning for oljearbeiderne som ble skadet under pionertiden, noe Riise-kommisjonen deretter anbefalte i desember 2022.
I april 2024 ble det bedt om fortgang i den politiske prosessen, og det var et ønske om rask behandling i Stortinget.
Samme måned besøkte oljepionerene Tord Lillehavn og Kjell Magne Fiskå Arbeidsdepartementet, der de fortalte statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø hvordan arbeidsmiljøet og kjemikalieeksponeringen ble nedprioritert i oljebransjens barndom, og at de begge har blitt alvorlig syke som følge av et uforsvarlig arbeidsmiljø.
To uker senere var de på Stortinget og talte oljepionerenes sak til stortingsrepresentanter. Bjørnar Skjæran kalte møtet med oljepionerene og deres historie: «det sterkeste møtet jeg har hatt med arbeidsfolk på lenge».
Da arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna besøkte forbundsstyret i september, sa hun at hun skulle gjøre sitt beste, fordi det er en svært viktig sak.
– Det er noen dilemmaer som må løses, men det må løses, og vi skal løse det, sa hun den gangen.
Viktig å trekke frem Oljepionerene under min tale
Da Stortingspresident Masud Gharahkhani holdt tale under Stortingets høytidelige åpning 2. oktober, følte han at det var viktig å trekke frem oljepionerene.
– Det var viktig både for å gi dem anerkjennelse, men også minne alle på hvilket ansvar vi bærer for å forvalte verdiene de har vært med å bygge opp, til beste for fellesskapet og framtida, sier Gharahkhani.
Han forteller at under ONS 2024 i Stavanger, var han heldig å få holde tale til oljepionerene på et eget arrangement for dem.
– Jeg var beæret over dette, og brukte anledningen til å berømme deres innsats og takke for den jobben de har gjort for oss som fellesskap. Det arbeidet de har lagt ned for å være med å bygge opp Norges oljeindustri fortjener både anerkjennelse og respekt. De har gitt oss kunnskap og rikdom som har ført oss dit vi er i dag, men også lagt grunnlaget for det vi skal leve av framover og den omstillingen vi skal gjennom med henhold til klima og miljø, erkjenner Stortingspresidenten.
Gharahkhani sier at oljeeventyret dessverre har hatt en helsemessig bakside.
– Mange risikerte liv og helse i denne pionertida, og vi ser at flere strever helsemessig også nå. Det er sterkt også for meg å høre disse historiene da jeg snakket med en del oljepionerer under arrangementet på ONS, sier han og legger til:
– Jeg satte pris på at de var direkte og fortalte meg det de hadde på hjertet.
Når det gjelder nyheten fra dagens stasbudsjett sier Stortingspresidenten følgende:
– Mange oljepionerer venter forståelig nok på en avklaring knyttet til kompensasjon. Saken ligger til behandling i det ansvarlige fagdepartement.