Tillitsvalgte på flyteriggområdet i Styrke var denne uka i EU-hovedstaden for å få vite mer om hvor viktig norsk olje og gass er for Europa og lære om de politiske prosessene i EU.

Etter den russiske invasjonen av Ukraina og bortfallet av russisk gass til Europa vinteren 2022, ble EU for alvor oppmerksom på hvor sårbart det europeiske energisystemet er.

Europeisk industri trenger svære mengder gass, men det gjør også husholdninger og el-kraftverk. Og selv om EU har store ambisjoner innen fornybarsatsingen sin, innser unionen at landene vil trenge kolossalt mye olje og gass i lang tid framover.

EU er dessuten opptatt av at strategisk viktige ressurser, i mye større grad enn før, må komme fra sikre og stabile leverandører, som blant annet Norge.

Norge er i dag den største leverandøren av gass til Europa. Men fremdeles er det ikke nok til å dekke hele bortfallet av russisk gass.

Topp på den europeiske dagsorden

Dette var bakgrunnen for at 35 tillitsvalgte fra flyteriggområdet (NR-forum) i Styrke denne uka var i Brussel. På programmet sto besøk i Europaparlamentet, Nato-hovedkvarteret og orientering av forbundets egne ansatte i den belgiske hovedstaden.

-Energi ligger helt på topp på den europeiske dagsorden og EU er fullstendig avhengig av norsk olje og gass. Samtidig er dette et ømtålig tema i EU. Vår oppgave er å være en lyttepost og lobbyister, sier rådgiverne Lise Skjevik og Maria Corradi på Styrkes Brussel-kontor.

Maria Corradi (tv) og Lise Skjevik jobber ved forbundets europakontor i Brussel. Foto: Atle Espen Helgesen

De viser til at det som skjer i EU også påvirker alle nordmenn, siden 90 prosent av alle EU-lover blir innført i norsk lov, gjennom EØS-avtalen.

-EU er vårt viktigste marked og det er bred enighet om at EØS-avtalen har tjent Norge godt. Styrke er opptatt av å ivareta avtalen, fordi våre medlemsbedrifter trenger et marked å selge varene til. Og et felles marked med like regler gjør det enklere, sier Lise Skjevik.

Samtidig er Styrke opptatt av at Norge har full kontroll med vår egen sokkel.

Trenger flere nye funn

Bår Inge Pedersen, leder i samarbeidskomiteen NR-forum, mener det er nyttig for de tillitsvalgte å komme til EU-hovedstaden for å høre hvor viktig norsk olje og gass er for Europa. Og ikke minst få forsikringer om at EU trenger norsk gass i lang tid framover.

-Boreaktiviteten på sokkelen er i dag på et rimelig høyt nivå, med drøyt 20 operative rigger. Og vi vet flere rigger er på vei, så jeg er optimistisk for framtiden til denne næringen.

-Men for å klare å dekke den enorme etterspørselen i Europa over tid, må det letes mer. Alt det som produseres på sokkelen må erstattes av nye ressurser, for at vi skal klare å opprettholde produksjonen.

Bår Inge Pedersen er leder i NR-forum. Foto: Atle Espen Helgesen

Pedersen understreker at det bør gjøres store funn som kan bidra til nye feltutbygginger. -Sjansen for å gjøre store funn er størst i nye områder som ennå ikke er utforsket, påpeker han.

Nato følger med på sokkelen

De riggtillitsvalgte besøkte også Nato-hovedkvarteret utenfor Brussel. Der ble det gitt en grundig orientering av representanter i den norske Nato-delegasjonen, etterfulgt av spørsmålsrunde.

-Nato-representantene forklarte hvordan forsvarsalliansen opplever situasjonen på sokkelen og sårbarheten i det norske samfunnet generelt, med bakgrunn i den nye sikkerhetssituasjonen i Europa, og i verden ellers.

-Nato er tydelig på den avgjørende rollen norsk olje og gass spiller for europeisk energisikkerhet. De legger ikke skjul på at det er et sårbart system, men jeg får et klart inntrykk av at Nato følger nøye med på norsk sokkel og har kontroll. Det var betryggende å høre, sier Bår Inge Pedersen.

Les mer: Forbundsleder Frode Alfheim uttalte under ONS at Norge må trappe opp letevirksomheten for å forsyne Europa med nok olje og gass.