-Europa er helt avhengig av norsk olje og gass i mange tiår framover. Vi trenger derfor å trappe opp letingen etter mer petroleumsressurser på sokkelen, sier forbundsleder Frode Alfheim på energimessen ONS i Stavanger.
Forbundsleder Frode Alfheim i IE&FLT (snart Forbundet Styrke) besøker denne uka energimessen ONS i Stavanger.
ONS er en av verdens største møteplasser for energibransjen med over 60.000 besøkende fra 100 land. Messen speiler ifølge Alfheim aktiviteten i petroleumsbransjen.
Og han er imponert over den optimismen som preger bransjen i år.
-Jeg er på ONS for å treffe selskaper, politikere og tillitsvalgte. Gjennom utallige samtaler og seminarer får jeg et godt bilde av situasjonen i olje- og gassbransjen. Det som er klart er at krigen i Ukraina og bortfallet av russisk gass til Europa har endret bildet totalt, sier Alfheim.
Må erstatte produksjon med nye funn
I forkant av forrige stortingsvalg handlet mange av de politiske diskusjonene om utfasing av olje og gass i Norge. Og mange ville sette en sluttdato for aktiviteten.
-I dag er det så å si ingen politikere som tar til orde for det lenger. Omtrent alle ser hvor viktig norsk sokkel er for Europa.
Alfheim peker på Sokkeldirektoratets nyeste ressursrapport som viser at produksjonen på sokkelen er rekordhøy, men vil falle markant i tiden framover, hvis vi ikke erstatter det som blir produsert med nye funn.
-Vi har tatt på oss en forpliktelse om å være en stor og stabil leverandør av olje og gass til Europa. EU ber oss om å øke leteaktiviteten, for å finne mer ressurser, for å kunne forsyne kontinentet med nok olje, og særlig gass, i flere tiår framover.
-Det betyr at de som har vært bekymret for om det er arbeidsplasser i denne næringen framover, ikke lenger trenger å bekymre seg. Vi vil ha arbeidsplasser i denne bransjen i minst 50-60 år framover, sier han.
Operatørselskapene må vise ansvar
Forbundslederen viser til aktivitetspakken (også kalt oljepakken eller oljeskattepakken) fra 2020 som kom på plass for å ivareta arbeidsplasser som holdt på å forsvinne under koronapandemien.
-Samtidig har den blitt viktig for å øke produksjonen på sokkelen på et gunstig tidspunkt, etter den russiske invasjonen av Ukraina.
Under ONS har direktør Karl Johnny Hersvik i Aker BP uttalt at det er på tide med en ny aktivitetspakke for oljesektoren, ettersom de fleste utbyggingsprosjektene fra forrige pakke er i ferd med å bli ferdigstilt.
Alfheim er ikke enig. Han viser til at forutsetningene er helt annerledes enn de var i 2020.
– Den gang handlet det om å redde titusenvis av arbeidsplasser som sto i fare da oljeprisen stupte. Nå er aktiviteten og inntjeningen i selskapene god. Det som er viktig nå er at operatørselskapene på sokkelen viser ansvar og bruker de letearealene de allerede har fått tildelt. Og til vinteren vil det bli gitt nye letearealer, som jeg forventer at selskapene viser interesse for.
Ifølge forbundslederen er det bred enighet i bransjen om at sannsynlighet for å gjøre nye store funn er størst i Barentshavet, men at det trolig også finnes betydelige tilleggsressurser nær etablert infrastruktur lenger sør.
Hersvik uttalte på Dagsnytt 18 at det trengs en aggressiv letepolitikk.
-Jeg oppfordrer heller oljeselskapene å ha en aggressiv leteaktivitet. Så skal vi i Forbundet Styrke jobbe for at det føres en stabil og forutsigbar petroleumspolitikk i dette landet, sier han.
Bredere energiproduksjon på sokkelen
Alfheim minner om at selskapene på norsk sokkel er i ferd med å bli brede energiselskaper.
– Olje og gass blir som nevnt viktig i mange tiår framover. Samtidig vil det over tid bli en bredere energiproduksjon på sokkelen. Vi vil fortsatt produsere olje og gass, men i tillegg vil det være havvind, karbonfangst og -lagring, hydrogenproduksjon og kanskje også utvinning av havbunnsmineraler.
Europa, særlig Tyskland, vil være det viktigste markedet for det vi produserer.
-Det gir oss nødvendig trygghet og langsiktighet for investeringene. Så skal vi i Forbundet Styrke sørge for at de ansatte har gode lønns- og arbeidsvilkår, samt et verdensledende nivå på helse, miljø og sikkerhet.
IE&FLT har i tillegg undertegnet en samarbeidsavtale med det tyske storforbundet IG BCE.
-Den avtalen handler først og fremst om arbeidsplasser. Samtidig har vi gjennom avtalen fått en sterk og viktig alliansepartner i Europa. Det vil være med og sikre norsk og europeisk industri i framtiden, sier Alfheim.
Sist oppdatert: August