29. oktober 2024Atle Espen Helgesen
Advokat Karianne Rettedal og saksbehandler Nina Holmberg i Forbundet Styrke hjalp nylig to medlemmer som risikerte å miste stillingene sine offshore.
De to medlemmene hadde fått ADHD-diagnose. De fikk helsesertifikat på dispensasjon, men med restriksjoner som i praksis gjorde at de ikke kunne fortsette i stillingene sine uten store tilpasninger og begrensninger.
Restriksjonene innebar blant annet at de ikke fikk mulighet til å ha lederansvar og de ble fratatt beredskapsoppgaver, som i mange tilfeller er en forutsetning for å jobbe offshore.
På vegne av medlemmene påklaget Forbundet Styrke vedtakene til Statsforvalteren i Rogaland.
Kan ikke utgjøre en risiko
Helsekravene for arbeidstakere offshore framgår av forskrift om helsekrav for personer i arbeid på innretninger i petroleumsvirksomheten til havs.
Det følger av forskriften at en person «må ikke på grunn av sin helsetilstand utgjøre en fare for seg selv eller andre eller for sikker drift av innretningen.» Dette er i tråd med formålsbestemmelsen.
Av § 11 nr. 5 følger det videre at: «Det må ikke være psykisk lidelse eller personlighetsavvik som medfører nedsatt dømmekraft, impulskontroll eller adferdsforstyrrelser.»
ADHD-diagnose innebærer plikt til å søke om dispensasjon. Det kan ifølge forskriften innvilges «når det foreligger særlige grunner og hensynet til sikkerheten ikke taler mot det».
Skal foretas en konkret risikovurdering
Det er svært individuelt hvordan ADHD kommer til uttrykk. Men diagnosen i seg selv diskvalifiserer ikke for helsesertifikat, heller ikke restriksjoner.
-For begge våre medlemmer var det dokumentert at diagnosen ikke hadde gitt symptomtrykk eller noen utslag i arbeidssituasjonen, sier saksbehandler Nina Holmberg i Styrke.
Ifølge veiledningen til helsekravforskriften skal det foretas en konkret risikovurdering.
-Risikovurderingen beror på om klagers helseplager eller tilstand innebærer økt sikkerhetsrisiko for seg selv eller andre, sier advokat Karianne Rettedal.
Statsforvalteren omgjorde vedtakene
Rettedal forklarer at det må vurderes om helikoptertransporten utløser symptomer, nattarbeid, arbeidsøktens lengde, om det utføres farlig arbeid, påregnelighet for risiko ved ADHD i faresituasjoner, fysiske forhold, psykososiale forhold, nødssituasjon, betydning av eventuelt fravær av medisin, behov for legetilsyn og om det er helsetjeneste på innretningen.
Hvis disse forholdene gir økt risiko for arbeidstaker, eller andre på innretningen, skal dispensasjon avslås eller gis med restriksjoner.
-Etter klagebehandling og konkret vurdering av momentene ovenfor, samt de individuelle forholdene, omgjorde statsforvalteren begge vedtakene. Våre medlemmer kan igjen reise på arbeid offshore uten begrensninger i arbeidsoppgavene sine, sier Rettedal
Holmberg påpeker at det er uheldig hvis folk velger å la være å undersøke en mulig ADHD-diagnose, fordi man risikerer å miste helsesertifikatet.
– Det er i så fall en uheldig utvikling, sier hun. Samtidig understreker hun at udiagnostiserte og ubehandlede lidelser potensielt kan være meget risikofylt. -Det skal være trygt og forsvarlig for alle om bord. Sikkerhet offshore har høyeste prioritet, sier Holmberg.